DERSSSSMARRRRKET

GERİ

BRT'NİN KURULUŞU


BRT’NİN KURULUŞU


21 Aralık 1963’te başlayan Rum saldırıları neticesinde, Türkler’le Rumlar’ın ortaklaşa çalıştırdıklarıKıbrıs Radyo Yayın Korporasyonu Lefkoşa’nın Rum kesiminde kalmıştı. O zamanlar şimdiki gibi özel radyolar yoktu. Türkçe haber veren Ankara radyosu ve İngilizce yayın yapan BBC radyosu vardı. Ankara Radyosu’nun yaptığı yayınlar Kıbrıs Türk Halkı için yetersiz kalıyordu. BBC de yalnızca İngilizce yayın yaptığı için halk bu istasyonu dinlemiyordu. Bu arada,1963 çatışmalarından dolayı Kıbrıs Radyo Yayın Korporasyonu’nda çalışan Türkler işlerine gidemiyorlardı.Bunun üzerine Kıbrıs Radyo Yayın Korporasyonu’nda çalışan ve Türkçe bilen Rumlar kendi yorumlarına göre Türkçe haber ve programlar yayınlamaya başlamişlardı.

Bu durum Kıbrıs Türk Halkı’nın moralini çok bozuyordu. Buna çareler arayan Lefkoşa halkından bazı mühendis ve teknisyenlerler, Orhan Şefket Ambarları’ında, İngiliz askerlerinden kalma hurda eşyalar arasında bir verici buldular. Geceli gündüzlü çalışmalardan sonra vericiyi çalışır hale getirdiler. Evleri gezerek araba aküleri topladılar. Telefon alıcılarından mikrofonlar yaptılar.İlk etapta 4 tane mikrofon yapılmıştı.
Artık radyo istasyonu kurulabilir hale gelmişti. Mühendis ve teknisyenler yaptıkları verici ile mikrofonları, araba akülerini şimdiki cumhurbaşkanlığı sarayı, o zaman Cumhurbaşkan Muavinliği binası olarak kullanılan binanın ( Cumhurbaşkan Muavini Dr. Küçük’tü.). ahırına taşıdılar.

Bayrak Radyosu, 25 Aralık 1963 sabahı bu binanın ahırından, Kemal Tunç’un: “Bayrak, bayrak, bayrak. burası, Kıbrıs Türk Mücahidi’nin Sesi. Bu toprakları Yunan çizmeleri altında ezdirmemeye yemin etmiş insanların sesidir.”  sözleri ile yayına başladı.

Ama bir saat geçmeden anlaşıldı ki: bu sesleri ancak Sarayönü civarındaki radyolar alabiliyordu. Kullanılan mikrofonların herbiri ile ancak iki dakika yayın yapılabiliyordu. İki dakika sonra, yayın kısa bir süre kesilir ve diğer mikrofonla devam edilirdi. Daha sonra yapılan çalışmalarla Bayrak Radyosu’nun yayın alanı genişletildi. Araç gereci ise yenilenip güçlendirildi.

Bayrak Radyosu’nun ilk anonserleri Kemal Tunç ve Üner Ulutuğ’du. Sonra,  haber bültenlerini hazırlayıp yayınlamak için Hakkı Süha, Kemal Aşık ve Ayla Haşmetli; şiir okumak için Hilmi Özen; program yapımcılığı için Güzide Tunç ve Sevilay Direkoğlu katıldı.

1964 yılına gelindiğinde, Kıbrıs Radyo Yayın Korporasyonu’nda çalışan tüm Türkler, Bayrak Radyosu’na katıldılar.Bunun sonucunda Bayrak Radyosu’nda 15 kişilik bir ekip oluştu.

Bayrak Radyosu’nun kuruluşunda verici ve diğer aletlerin çalışmasını sağlayan mühendis ve teknisyen ekibi; Fuat Beyar, Yakup, Halluma, Özhan, Özer Berkem, Erdoğan Naim, Tuğrul Hilmi ve Raşit Muammer’den oluşmaktaydı.

Bayrak Radyosu bu günkü binasına taşınana kadar çok yer değiştirdi. Bunlar sırası ile: şimdiki cumhurbaşkanlığı sarayı, Tekke Bahçesi, Mücahitler Sitesi’nin altı, Sarayönü’ndeki Mahkemeler binasının üst katı ve Sarayönü Postanesi’nin üst katıdır

Bayrak radyosunun esas amacı; doğru haberin yanında halka moral vermekti. Bunu da hazırladıkları skeçlerle ( Alikko ile Caher), piyeslerle, Mücahi’in Saati programları ile  gerçekleştirdiler.

"Mücahit'in Saati" programında spiker, Lefkoşa'daki mevzilere gider ve Mücahitler'le sohbet eder ve onların istedikleri şarkıları sorardı. Daha sonra bunlar banttan yayınlanırdı.

1964 yılından sonra bunlara “İstekler”, “Arkası Yarın”, “Çocuk Saati” ve "Yorum Saati" gibi programlar eklendi.

"İstekler" adlı programda vatandaşın istediği şarkılar yayınlanırdı. Vatandaş dinlemek istediği şarkıyı mektupla Bayrak Radyosu'na bir hafta önceden iletirdi. "Arkası Yarın" programında çeşitli romanlar okunurdu."Çocuk Saati" programında, önceden seçilen ve hazırlanan ilkokul çocukları, skeç, piyes, masal anlatma, şiir okuma, bilmece sorma vs. faaliyetlerde bulunurlardı. "Yorum Saati" programı ise haberlerin hemen arkasında yayınlanırdı. Bu programda, haberlerle ilgili yorum ve değerlendirmeler yapılırdı.

Pek fazla bir değişiklik yapılmadan 1974 yılına kadar bu programlar devam etti.1974 harekatı’ndan sonra Türkiye Cumhuriyeti'nin  katkıları ile radyo yayıncılığı geliştirildi ve tv. yayını da başlatıldı.

Cunmhurbaşkan Muavini’nin ahırında 2 kişi ile başlayıp 15 kişi ile devam eden Bayrak Radyosu şimdi 800 çalışanı ile yeni binasında uydu aracılığıyla tüm Avrupa ülkelerine yayın yapan bir radyo ve televizyon kurumu haline gelmiştir.