DERSSSSMARRRRKET

GERİ

VOUNOS (VUNİ) SARAYI


İsveç Kazı Heyeti'nin 1928 – 1929 yıllarında Vuni Sarayı'nın bulunduğu bölgede yaptığı  kazılarda ele geçen buluntular, burasının bilinmeyen bir kente ait olduğu ya da 4 mil uzaklıktaki Soli'lye bağıntısı olduğu düşünülmektedir.

Arkeolojik buluntulara göre Vuni Sarayı İ.Ö. V. yy.  başlarına tarihlenmektedir.Bu tarih, Kıbrıs kentlerinin  Persler'e karşı ayaklanmaları tarihidir ki bu ayaklanmada Salamis ve Soli kentleri vardı. Soli kentini, Mariyum  kenti kralı 5 aylık  kuşatmadan sonra sonra İ.Ö. 498'de alınca Soli'yi denetlemek amacıyla Vuni'yi yaptırdığı anlaşılmaktadır.

İ.Ö. 449'da Atinalı General Kimon adadaki Pers Egemenliği'ne  son vermek için bir orduyla gelmiş, Kitium'u kuşatmışsa da alamamış ama Marium'u  ele geçirince Vuni de Yunan egemenliğine geçmiştir. Bu dönemde Vuni Sarayı'nda  yapılan onarımlar Yunan yapı özelliğini taşımaktadır. İ.Ö. 391 – 390 yıllarında Salamis kıralı Evagoras'ın bütün Kıbrısı almak istemesi üzerine Soli de Kitium ve Amathus'la birlikte Perslerden yardım istemiştir. Perslerle antlaşma yapan Soli, politik gücünü yeniden kazanmış, kendini sürekli tehdit eden ve Yunan egemenliğinde yaklaşık 70 yıl kalan Vuni'yi İ.Ö. 380'de yakıp yıkmıştır.Tamamen yanan ve yıkılan Vuni, bundan sonra bir daha inşa edilmemiştir.

Vuni kenti Soli'nin 4 mil kadar batısında deniz yüzeyinden 25 metre kadar yükseklikteki bir tepenin en yüksek kısmından başlayıp denize bakan yamaca dek uzanmakta ve masif bir tahkimat duvarıyla  savunulmakta olan bir yerleşme yeriydi. Tependen denize doğru eğimli olan bu tepe üç terasa bölünmüştür ve Vuni Sarayı yapılan bu teraslar üzerindedir.Teraslar belirgin rampa duvarlarıyla sınırlandırılmıştır. Güneydeki yukarı terasta küçük bir Athena Tapınağı bazı odalarda bulunan zengin buluntulara bakılarak hazine odaları olduğu tahmin edilen odalar, heykel ve sunakların bulunduğu dikdörtgen şekilli oda vardır; ikinci ya da orta ve en büyük terasta  sarayı çevreleyen dinsel yapılar ve resmi daire olarak kullanıldığına inanılan odalar bulunmaktadır. Saray'ın alt kısmında denize doğru uzanan Aşağı Teras'ta dar yollar ve temelleri taştan, üst kısımlarıysa kerpiçten olan ikamete mahsus yapılar vardır.Vuni Sarayı, Arkaik Devirler'de ev mimarisinin en güzel örneği olup, inşaatı dört yılda tamamlanmıştı.Vuni Sarayı 137 odalı idi.