DERSSSSMARRRRKET

GERİ

GÜNEŞ SİSTEMİMİZ ve GEZEGENLER


Güneş Sistemi bir yıldız (Güneş) ve dokuz gezegenle bu gezegenlere bağlı irili ufaklı uydulardan oluşmuştur. Bu sistem tümüyle Güneş'e bağlıdır. güneş, bu sistemin en büyük kütlesi ve tek ışık kaynağıdır. Geri kalan üyeler (gezegenler ve uydular) Güneş ışığının yansımasıyla parlak görünürler. Gezegenler ve uydular ışık kaynağı değildirler.

Güneş Sistemi'mizde, bilgi sahibi olduğumuz dokuz gezegen bulunmaktadır. Bu günlerde onuncu gezegen de keşfedilmiştir. Ancak bu yeni gezegen hakkında henüz bilgi sahibi değiliz.

Güneş Sistemi'mizde bulunan dokuz gezegen Güneş'e uzaklık sıralarına göre şöyledir: Merkür, Venüs, Dünya, Mars (Merih), Jupiter, Satürn, Uranüs, Neptün ve Pluto'dur.

1 . MERKÜR: 
Güneş'e en yakın gezegendir. Güneş çevresini 88 Dünya gününde döner. Kendi etrafındaki dönme süresi 58.7 Dünya günüdür. Çapı 4880 km'dir. Çok ince bir atmosferi vardır. Çıplak gözle pek görülemez. Güneş'ten uzaklığı 58 milyon km'dir.  Uydusu yoktur.

2 . VENÜS: 
Güneş'ten uzaklığına göre ikinci gezegendir. Güneş'ten uzaklığı 108,200,000 km'dir. Çapı 12,100 km'dir. Kendi etrafında dönme süresi 243 Dünya günüdür. Güneş çevresinde dönme süresi ise 224.7 Dünya günüdür. Venüs, kendi çevresinde Dünya'nın tersine doğudan batıya doğru döner. Kütlesi, Dünya'nın 0.82'si kadardır. Çevresi, yoğun ve derin bulutsu bir tabakayla kaplıdır. uydusu yoktur.

3 . DÜNYA:
Üzerinde yaşadığımız gezegendir. Güneş'ten uzaklığına göre üçüncü gezegendir. Güneş'ten uzaklığı 149,596,000 km'dir. Çapı 12,756 km'dir. Kendi etrafında batıdan doğuya döner. Kendi etrafında dönme süresi ( bir gün )23 saat 56 dk'dır. Güneş çevresinde dönme süresi ise 365.2 gündür. Oksijen bakımından zengin bir atmosferi vardır. Yüzeyinin dörtte üçü sularla kaplıdır. Tek uydusu Ay'dır.

4 . MARS (MERİH ):